Over de regio

 

De Geschiedenis

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden is Bonaire ontstaan als gevolg van een botsing tussen het Caribische Plateau en de platen Faralla en Altalia. De eerste bewoners van Bonaire waren de Caiquetio en Indianen rond 1000 n. Chr.

In 1499 landden Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci als één van de eerste Europeanen op Bonaire. Zij namen het eiland voor Spanje in bezit. Maar in 1633 veroverde Nederland, Bonaire van de Spanjaarden. Bonaire kwam onder het gezag van Wouter van Twiller en kwam onder bestuur van de West-Indische Compagnie. Deze importeerde een klein aantal slaven voor landbouw.

De slavernij is er in 1863 afgeschaft.

In het begin van de negentiende eeuw verloor Nederland de heerschappij over de Antillen twee maal aan Groot-Brittanië. Toen de eilanden in 1816 definitief aan Nederland werden toegewezen, bouwde de Nederlandse overheid, Fort Oranje in Kralendijk, om het eiland te beschermen.

Zout was inmiddels de grootste bron van inkomsten voor het eiland.

Toen de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 als land werd opgeheven , werd Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland. Op 12 september 2012 mochten inwoners van Bonaire voor het eerst stemmen bij verkiezingen voor de tweede kamer.

Bekende dorpen/steden

Het meest toeristische gebied van Bonaire is Kralendijk. Dit is de hoofdstad van Bonaire. Rincon is de oudste stad van Bonaire en is in de 16e eeuw gesticht door de Spanjaarden. Aan de kust van Bonaire ligt Klein Bonaire. Dit is een klein eilandje waar allerlei diersoorten te vinden zijn en is sinds 2001 een wettelijk berschermd natuurgebied. Het is gemakkelijk te bereiken via een watertaxi.

Gesproken taal

Tegenwoordig wordt er in bonaire 4 talen gesproken. Nederlands is de officiële taal en wordt gebruikt in de regering en bij wettelijke zaken. Papiaments is echter de dagelijkse gesproken taal en wordt overal geaccepteerd. Ook wordt er Engels en Spaans gesproken.