Inventarisatie

 

Natuur
Bonaire heeft veel te bieden, wanneer het gaat over Natuur. Zo heb je bijvoorbeeld Washington Slagbaai National Park. Het park is 6.000ha groot en dus een grote oppervlakte. Het ligt in de noordtop van Bonaire. Er zijn veel bijzondere dieren zoals hagedissen, leguanen en de meest kleurrijke vogels zal je er vinden. Ook is er er een zeldzame papagaaiensoort. Het heeft een groot bergachtig terrein met vele planten, grotten, zoutmeren en zandduinen. Ook heb je de Ramsar Gebieden. Het beschermd belangrijke watergebieden. Vooral voor vogels. En alle Ramsar gebieden van de Nederlandse Antillen liggen allemaal op Bonaire. STINAPA beheert ze allemaal. Op het Pekelmeer na, het pekelmeer staat bekend als flamingoreservaat. Het is een van de belangrijkste broedplaatsen van de Flamingo's, zo een 20.000 Flamingo's broeden daar. STINAPA staat voor Stichting nationtionale parken. Deze organisatie zet zich in voor de Natuur op de Nederlandse Antillen. 

Landschap
Op het eerste gezicht is Bonaire vlak, droog en stekelig en van de bekende foto's met witte stranden en wuivende palmen heeft het niet veel weg. Toch is er verrassend veel te zien en is het landschap vol leven. Als je rondtoert over het eiland, begint de omgeving geleidelijk aan op je in te werken en besef je hoe mooi het er eigenlijk is. Variatie in landschappen kan Bonaire in elk geval niet ontkennen: lagunes, rotsen, zoutmeren, grotten, heuvels, savannes en woestijnachtige gebieden. Overal groeien cactussen, diverse soorten vetplanten en dividivibomen met hun grappige door de wind gevormde kruinen.

Historie

Rincon

Rincón is de tweede en tevens oudste stad op Bonaire. Het betekent ''uithoek" in het spaans. Deze stad ligt in het hoger gelegen noordwesten van het eiland. Je kunt hier prima lunchen en de route hiernaar toe is prachtig.


Fort Oranje
In het zuiden van Kralendijk, vlakbij de kust, ligt tussen andere bebouwingen het Fort Oranje. Vlak nadat het fort door de Nederlanders werd gebouwd, was het een bouwwerk dat van veraf al te zien was. Vanaf 1639 hielden 4 flinke kanonnen de wacht vanuit het fort. Misschien vanwege deze kanonnen, hoefde het fort nooit echt in actie te komen. De gebouwen binnen het fort werden door de regering gebruikt als opslagruimte.

Cultuur
In de loop van de eeuwen, is de bevolking steeds groter geworden op Bonaire, er leven ook meer dan 70 nationaliteiten en daardoor een eiland met een rijke cultuur. Het blijf doorgroeien.

Geloof
Bonairianen zijn heel erg trots op hun vlag, wapenschild en volkslied. op Bonaire is de echte taal die er gesproken word Papiaments. Het is een unieke taal die ook op de andere twee ABC-Eilanden wordt gesproken (Aruba en Curacao).

Het geloof ik een belangrijke rol op Bonaire. De kerken zitten dan ook vol tijdens de missen en diensten die er worden gehouden.

Sport
Sport is ook een erg belangrijk onderwerp op Bonaire. Het is niet weg te denken. Vooral Honkbal is een veel voorkomende sport op Bonaire. Het is net zo belangrijk als voetbal voor Nederland. Elke zondag worden er spelen gehouden. Kralendijk telt alleen al drie Honkbalvelden.  

Eten
Bonaire heeft een grote diversiteit wanneer het gaat over Culinair. Doordat er 70 nationaliteiten leven op Bonaire, is er veel te bieden. Op Bonaire is het een erg belangrijk onderdeel van hun Cultuur. Daardoor is er een hele lijst met specialiteiten.

Kleuren

De vlag
De vlag van Bonaire bestaat uit de kleuren: Geel, zwart, rood, wit en blauw.
Gele baan: Symboliseert de schijnende zon en de bloemen op het eiland.
Witte baan: Symboliseert vrede, vrijheid en internationalisme
Blauwe baan: Symboliseert de zee
Zwarte cirkel met vier punten: Symboliseert een scheepskompas
Rode ster met zes punten:  Symboliseert de zes oorspronkelijke nederzetting op het eiland.

Verder wanneer je op het eiland een stap zet, is het al betoverend. Je ziet overal wel wat, de prachtige blauwe zee, die schitterd in de zon. De mooi palmbomen die overal wel staan en de huisjes die in allemaal verschillende kleuren naast elkaar staan. Roze, rood, geel, blauw, groen, paars. Prachtig, gezellig, vrolijk. 

En natuurlijk de 220 verschillende vogelsoorten die er rond vliegen. Je kan je ogen niet geloven, zo mooi is het. Zoals de geelvleugelamazone, het word ook wel de adem van Bonaire genoemd. Deze bijzondere papagaai met de prachtige kleuren, komt alleen op Bonaire voor.


Mentaliteit
De bevolking op bonaire is heel verschillend. Er zijn zoveel nationaliteiten. Veel buurten hebben culturele centra, waar de bewoners hun eigen sociale bijeenkomsten kunnen houden. Zoals de slagzin 'Once a visitor, always a friend'  al zegt, wie je ook bent als je bonaire bezoekt word je openhartig ontvangen. De bevolking is heel gastvrij en gezellig, je voelt je thuis. Daardoor de slagzin ook, als je er ooit geweest bent wil je weer terug komen.